Filters
Zoom in
Zoom uit
Open kaart

Wat is autodelen?

Bij autodelen heb je niet in je eentje een auto in bezit, maar heb je op ieder gewenst moment toegang tot verschillende auto’s. Dat kan grofweg op twee manieren: of je huurt een auto van een deelauto-organisatie, of je deelt een auto met bijvoorbeeld vrienden, familie, buren of collega’s.

Na aanmelding bij een van de deelauto-organisaties, kun je bij hen een auto naar keuze huren. Deze staan op vaste locaties. In de Utrechtse wijken zijn al meer dan 700 deelauto’s beschikbaar! Je zit dus ook niet vast aan één en dezelfde auto, maar kunt per keer de auto nemen die jij wilt. Je betaalt vaak per uur of per kilometer.

Deel je een auto met familie, vrienden, buren of collega’s, dan kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe jullie dat doen. Toch zijn er zaken om rekening mee te houden, en goede afspraken zijn belangrijk. De Vereniging Gedeeld Autogebruik kan je meer vertellen en heeft ook voorbeeldcontracten. Kijk maar eens op deelauto.nl.

Welke vormen zijn er?

Deelauto’s in eigendom van een bedrijf
Met een abonnement kun je de auto’s tegen een vergoeding gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: GreenwheelsConnectCar en car2go. Ook enkele BOVAG-vestigingen bieden deelauto’s aan. Na aanmelding ontvang je een pas of een smartphone-app waarmee je de auto’s kunt reserveren en openen. Je moet van te voren aangeven hoe laat je de auto ophaalt en weer terugbrengt. Je betaalt een vergoeding per uur en per gereden kilometer.

Elektrische deelauto’s
Het is natuurlijk ook mogelijk om een elektrische auto te delen. Dit kan via de platforms WeDriveSolar of MyWheels. Er zijn ook particulieren die hun elektrische auto delen, via platforms als SnappCar of MyWheels.

Deelauto’s in eigendom van particulieren
Meestal via een platform als SnappCarMyWheels of WeGo. De tarieven voor het gebruik van een auto verschillen per auto. De eigenaren/aanbieders bepalen zelf de prijs. Een auto die je leent via SnappCar of MyWheels is allrisk verzekerd.

Je eigen auto verhuren aan anderen
Als je zelf een eigen auto hebt en deze af en toe wilt verhuren aan anderen, dan kan dat via SnappCar, MyWheels of WeGo. Lid worden is gratis. Een aantal belangrijke praktische zaken rond verzekeren en betalen zijn via het platform goed geregeld. Je betaalt een vergoeding elke keer dat je auto via het platform wordt verhuurd. Geen eigen auto, maar toch verhuren? Als particulier kun je een privé-leaseauto afnemen bij DriveMoby, die je via SnappCar, MyWheels en WeGo aan derden mag verhuren.

Samen met vrienden of bekenden een auto delen
Zelf samen met vrienden of bekenden een auto delen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Als je hiervoor kiest, is het belangrijk om goede afspraken te maken over gebruik, verdeling van kosten en de verzekering. Informatie over samen een auto gebruiken vind je op de website van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Ook kun je via WeGo een systeem afnemen waarbij in de auto een kastje wordt geplaatst waardoor alle deelnemers hem eenvoudig kunnen gebruiken.

Een auto huren
Naast autodelen kun je natuurlijk ook kiezen voor het huren van een auto bij een autoverhuurbedrijf. Deze auto’s huur je meestal per dag. Veel autoverhuurbedrijven zijn aangesloten bij BOVAG. Op de kaart vind je ook BOVAG-bedrijven bij jou in de buurt.